ad ld

Pages

Friday, October 14, 2011

Atlet Boling Umur 20 Thn Mati Sakit Jantung Ketika Memandu

Atlet pelapis boling kebangsaan Khoo Beng Khai meninggal dunia selepas mengalami kegagalan jantung ketika menaiki kereta bersama rakannya di kawasan tempat letak kereta Majlis Sukan Negara (MSN), Bukit Jalil, awal Khamis.

Ketua Pengarah MSN, Datuk Zolkples Embong berkata Khoo, yang berusia 20 tahun itu, pengsan secara tiba-tiba pada pukul 11.45 malam tadi ketika rakannya sedang meletakkan kereta di kawasan itu selepas pulang dari makan malam di sebuah restoran berhampiran.

"Saya difahamkan Khoo baru sahaja selesai makan malam di restoran berhampiran bersama empat lagi rakan atlet boling lain. "Ketika kejadian, rakannya panik apabila mendapati Khoo tidak sedarkan diri lalu menarik brek tangan kereta untuk mengelak kemalangan sebelum menghubungi ambulans," kata Zolkples kepada pemberita di Hospital Serdang. Katanya petugas ambulans yang tiba di tempat kejadian memberi bantuan pemulihan pernafasan (CPR) sebelum Khoo dikejarkan ke Hospital Serdang.

Bagaimanapun, Khoo disahkan meninggal dunia di hospital berkenaan pada pukul 1.15 pagi ini. Zolkples berkata mendiang sebelum ini tidak menunjukkan sebarang tanda gangguan kesihatan dengan laporan pemeriksaan kesihatan yang dibuat dua bulan lepas adalah baik. "Kematian Khoo adalah satu kehilangan besar buat sukan boling. Beliau merupakan seorang atlet yang tidak mudah mengaku kalah dan berpotensi untuk pergi lebih jauh lagi," katanya.

Setiausaha Kehormat Kongres Tenpin Boling Malaysia (MTBC) Sidney Tung berkata mayat mendiang akan dibawa pulang ke Pulau Pinang hari ini sebelum majlis pengebumian pada Sabtu ini. Khoo, anak bongsu daripada tiga beradik, mula menyertai program pelapis boling kebangsaan sejak Januari 2009.

Mendiang pernah menjuarai acara remaja terbuka pada Kejohanan Terbuka Antarabangsa Malaysia Canon Mac lalu serta Kejohanan All Stars Junior Antarabangsa MILO ke-11 tahun lepas. mstar

No comments: